Eftersom du läser det här misstänker vi att du är på jakt efter en ny riktigt bra kontorsstol/arbeststol. Vi arbetar med många olika leverantörer och kan garantera dig att vi hittar en stol som passar just dig. Till att börja med vill vi ge dig några tips på vad du ska tänka på inför ditt kö. Här följer 7 smarta tips som hjälper dig hitta rätt kontorsstol:

1. Pris på en kontorsstol

Första tanken för dom flesta som skall välja en sällanköpsvara som en kontorsstol är ”vad kostar en bra arbetsstol”, det finns många olika stolar med väldigt olika priser idag. Skall man bara ha något att sitta på under 2-3 år eller tänker man göra en bra investering för sig själv och sina anställda under många år framöver? Är du intresserad av garantier, service, miljöcertifiering osv? En professionell inköpare väljer först en tillverkare som finns kvar på marknaden och som man vet kan leverera bra service och garantier utifall att är det blir problem. En bra arbetsstol är en långsiktig investering och kostar ofta runt 7-8000 kr + moms och kanske + montage. Då talar vi om en stol som håller i kanske 10-20 år trots att man sitter och sliter på den varje dag. Viktigt är att stolen också håller stilmässigt. Eventuellt kommer vissa delar att behöva bytas på stolarna under hela livslängden, då är det tryggt att välja en etablerad aktör och ett känt varumärke. Några av de känsligaste delarna är liftomat, tyg, sits, hjul.

2. Användning

Sitt alltid rakt upp i stolen mot ryggstödet, se till att sitsen inte är för lång. Du har ytliga blodkärl runt knävecken, du bör få ett bra stöd av ryggstödet i en arbetssituation vid bordet, gärna med ett ställbart svankstöd också.

Se till att inte sitta för mycket, skaffa dig ett motorstativ på skrivbordet och stå ibland. Det räcker med att du står 1 timme på morgonen och 1-2 timmar efter lunch, resten av tiden kan du sitta.  Men se till att byta ställning ofta för att inte få förslitningsskador.

3. Funktionalitet och garanti

Vårt Premiummärke Sedus har blivit vårt signum, där erbjuder fabriken 5 års garanti mot fabrikationsfel om brukaren sitter 8 timmar/dag i sin stol. Vi har också 24-timmars stolar för extra höga krav på hållbarhet. På alla modeller med Sedus patenterade ”Sedolift” lämnar vi enda upp till 30 års garanti. Detta kan vi erbjuda pga att vi vet att den håller medan andra fabrikat får byta sina liftomater (gaspelare) redan efter 1-2 år. För dig som brukare innebär det ett driftsstopp och dessutom får du oftast stå för kostnaden av bytet. Vissa billigare stolar kastas bort då den inte fungerar vilket väl knappast är ett hållbart miljötänkande idag? Nej snåla inte på arbetsstolar, se till att köpa en riktigt bra kontorsstol.

Vi har också testade och godkända arbetsstolar för vikter upp till 200 Kg. Mr.24 samt Black Dot 24.

4. Textil

Våra förutvalda klädslar är alltid testade och har en dokumenterad bra hållbarhet. Hållbarheten mäts i Martindale och det är universellt för alla textilier. Tänk på att en kontorsstol används ungefär 8 timmar per dag. Med så högt användande är det givet att textilierna slits så se till att köpa en kontorsstol med ett tyg som håller.

5. Hjul på din kontorsstol

Här skall man kunna välja mellan hårda hjul för mjuka golv eller mjuka hjul för hårda golv med gummibana. En fördel är om hjulet har en diameter av 65mm dvs av större modell samt även här av god kvalitet för att hålla tung belastning.

6. Reglage och inställningsmöjlighet

Se till att arbetsstolarnas reglage är lättåtkomliga och logiska så att alla kan ställa in sin stol, det är också bra om säljaren erbjuder en demonstration.

7. Nack- och armstöd

Nackstödet skall vara funktionellt och enkelt kunna justeras åt alla håll upp och ner samt fram och tillbaka. Se också till att man får stödet nära huvudet för att kunna erbjuda en Micro-vila, bra att mycket kort kunna lägga huvudet mot stödet. Armstöd är mycket viktiga och man väljer med fördel ett som går att ställa in i alla lägen s.k 3D, gärna med GEL-toppar som blir lite mjukare för armbågen.

Vi på Port 25 har agenturen för Sedus som är en av världens största tillverkare av kontorsstolar. De har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Genom åren har Sedus vunnit mängder med internationella prestigepriser för både design, ergonomi och hållbarhet. Läs mer om Sedus här.

Kontakta oss redan idag så kommer vi ut med en stol så att du får provsitta!