Vi vill bara kort förklara ett begrepp som faktiskt både är allmänbildande och något du bör tänka på vare sig det är en ny kontorsstol, en soffa till hemmet eller en ny bil du ska köpa. Martindale är skalan som indikerar ett tygs hållbarhet.

Hur går det till?

En man vid namn Martendale hittade på en maskin för textil-test av slitstyrka, den består av en nål som sitter i en maskin som ritsar runt, runt på tygets yta och när första tråden går av på tyget stannar maskinen, då läser man av ett räkneverk som i vanligaste fall när det gäller bra tyger för offentlig miljö star på 40 000 varv men i bästa fall kanske 200 000 varv eller som man säger 200 000 Martendale. Köp aldrig tyger som saknar testvärde!

 

 

Vilka värden är bra för olika möbler?

Skall du köpa en kvalitetsprodukt som en kontorsstol från Sedus som någon skall sita på nästan varje dag under lång tid bör tyget ha en slitstyrka på minst 50 000 Martendale men helst 100 000 – 200 000 då vi på vissa modeller av Sedus stolar räknar med en livslängd ända upp till 20-30 år och det är ju synd om tyget är det första som ger vika.

Gäller det en skärmvägg gäller det ofta att man skall välja ett tyg som hjälper produkten dvs skärmväggen att absorbera ljud och där behöver vi inte ha så stor slitstyrka.

Skall du välja soffa är det bra om tyget är avtagbart så att den går att förändra vid omplacering eller om olyckan är framme.

Impregnering

Naturligtvis går nästa alla tyger och mattor att impregnera, då går det lättare att tvätta bort fläckar av fett, mat, kaffe eller annan smuts och all smuts är ju någon form av material och egentligen inget annat än ett materia på fel ställe.