presse-1958-DSC02907Port 25 är stolt att kunna berätta att vi har agenturen för Sedus i Sverige. Sedus är en av världens största mödeltillverkare för offentliga miljöer. Man har vunnit åtskilliga priser genom åren, både för sin design och sin ergonomi. Man ligger också i framkant när det kommer till hållbar möbelproduktion. Det är något som vi på Port25 viktigt ut många aspekter, givetvis ur ett miljöperspektiv men i slutändan ärd et faktiskt en konkurrensfördel för dig som kund. Köper du Sedus så gör du ett medvetet val som du kan vara stolt över.

Sedus fabrik ligger i en liten by som heter Waldshut i södra tyskland. Bilden i toppen visar lagerlokalen som i stor utsträckning är helt automatiserad. Bara fabrikslokalen är värd ett besök! Omgivningen går inte heller av för hackor.

Sedus har åtskilliga produkter och modeller. Nedan har vi sammanställt några av dem. Men om du är intresserad av nya stolar eller kanske en helt ny inredning till kontoret? Vad det än gäller så får du gärna höra av dig till oss på Port 25 så ser vi till att hitta den modell som passar just dig och din plånbok bäst.

Vi kommer gärna förbi med en provstol om du vill provsitta! 

Sedus historia

1871 startade Albert Stoll och Max KLock bolaget ”Stoll & Klock”, de skulle tillverka stolar i Waldshut. Herr Klock blev inte så långvarig utan lämnade bolaget redan 1879, då bytte bolaget namn till ”Albert Stoll”. Det gick bra för bolaget och de var redan vid den här tiden ungefär 30 personer. I området kring Waldshut växer det mycket bok och det var huvudmaterialet för de tidig stolarna. Ett annat sammanträffande som föll väl ut var utvecklingen av järnvägsnätet som låg nära tillhands och gjorde det möjligt för Albert & Co att distribuera stolarna de tillverkat.

1890-bugholz-vierfuss1897 dör Albert och hans fru Bertha och fyra barn lämnas att driva industrin vidare. Det klarar Bertha väldigt bra och hon får smeknamnet ”The chair maker”. Stolen på bilden är en av de tidigare framtagen 1890.

Kontakta oss redan idag

 

 

1926-federdrehDärefter tar Albert Stoll II över driften av bolaget. Det är också Albert II som 1926 visar upp den första roterbara kontorsstolen. Stolen fick namnet Federdreh vilket betyder roterande fjäder. Det är en stol som än idag uppskattas för sin design och kvalitet (Visst är den läcker?). När Albert II dör 1937 tar tre av hans fyra söner över driften, de fortsätter driva det men delar på 50-talet upp det i två olika bolag.

Under 70-talet tar man på Sedus fram en unik mekanism till sina kontorsstolar som som man än idag använder, om än i något förfinat slag. Sedus låg redan då i framkant i utvecklingen av ergonomiska och hållbart framtagna möbler till arbetsplatsen. Det visas bland annat genom att Christof Stoll utsågs till Eco manager of the year 1993 av WWF.

Det var först 1995 som man tog namnet Sedus Stoll. År 2000 lanserade man stolen open up som än idag är en klassiker coh storsäljare. Det unika med open up är den öppna vinkeln på 40 grader. Den såldes in med slogans som ”Sleeping in the office” and ”Powernapping”.

Sedus idag

Trots att Sedus startades redan på 1800-talet är vi övertygade om att vi bara har sett början på företagets historia. Med en stark innovationskraft och känsla för design är vi övertygade om att företaget går en ljus framtid till mötes.

Hör gärna av dig om du vill höra mer om Sedus eller kanske rent utav provsitta en stol!

Här kan du se bilder och läsa om Sedus läcka industrifastighet.

Vi har satt ihop en guide om du ska köpa en ny kontorsstol. Klicka här för att ta del av våra tips.